Genfest 2012 Budapest - „Let’s bridge” - Építsünk hidakat!

2012.02.21 12:26

„Let’s bridge” vagyis Építsünk hidakat – ez a címe a 10. Genfestnek, vagyis a fiatalok „ünnepének".
Az egész világról a legkülönfélébb nemzetiségű és kultúrájú fiatalok ezrei találkoznak Budapesten. Közös céljuk az egység, mely egyben mindennapjaik törekvése és társadalmi tevékenységük mozgatórugója is. Egység a népek, különböző kultúrák, különböző társadalmi csoportok között, egység a generációk között is, a családban, csoportok és mozgalmak között, különböző felekezetű keresztények vagy különböző vallások követői között. Az egységnek számtalan útja van, amelyen már elindultunk, hogy az egyesült világ felépítésén munkálkodjunk.

Mi a Genfest?
A Genfest Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítójának prófétai elgondolásából született. Fiatalok találkozója, akik meg akarják mutatni a világnak, hogy az egyetemes testvériség, az egyesült világ olyan Ideál amelyért érdemes élni.
A 60-as évektől kezdve napjainkig sok ezer fiatal kiáltotta ezt az életével: köztük Charles Moats, aki Los Angeles (USA) egyik fekete gettójában élt, és az élete árán is tanúságot tett a testvériségről; vagy Tenerat Nigériából aki az életét kockáztatva egyik muzulmán barátjának segítségére sietett, vagy a genovai fiatalok,  "a sár angyalai" az árvízi segítségnyújtás során, vagy a Tájföldi fiatalok, akik az árvíz idején időt és fáradságot nem kímélve ott voltak a rászorulók mellett.

A Genfest tehát a találkozás, amikor megosztják egymással eddigi tapasztalataikat, beszámolnak a folyamatban lévő tevékenységekről, projektekről, kezdeményezésekről, köztük például az évtizedek óta működő Afrika-tervről, a "Skip a meal - Hagyj ki egy étkezést" akcióról Costa Ricában az afrikai éhezők megsegítésére, vagy a "Jó bent és jó kint" kezdeményezésről a milánói börtönben, stb.

Lehetőség a tapasztalatcserére mindazok számára, akik a mai világban a kihívások, a változtatás lehetőségének gazdag palettáját látják, hogy a másik kerüljön a középpontba.

Felhívás, hogy lássunk neki azzal a bizonyossággal, hogy minden ember főszereplője saját történetének és a nagybetűs történelemnek is, tehát hatással tud lenni a világban tapasztalható széthúzásra, és hozzájárulhat, hogy ledőljenek a közömbösség, az előítéletek és az egoizmus okozta akadályok.

A Fokoláre Mozgalom alapítója a Genfestet a vízeséshez hasonlította, „isteni vízesésnek”  nevezte, amelynek  forrása ugyanaz, mint a Fokoláre Mozgalom inspiráló szikrája: a felfedezés, hogy Isten a Szeretet[1] .

Budapest – három napon át az „egység kultúrájának fővárosa”
Budapest  híd Nyugat és Kelet között – 2012. augusztus 31-étől szeptember 2-áig az egység kultúrájának fővárosa lesz. A találkozások, kiállítások, előadások színhelye a 12.500 főt befogadó Sportaréna lesz, valamint a Duna felett átívelő hidak. A rendezvényt háromezer önkéntes készíti elő az egész világon, akik már hónapok óta dolgoznak a Genfest megvalósításán.
Az esemény szervezése is az egység megtapasztalása, mert a munka során a másik folytonos befogadására és meghallgatására törekszenek, és ez igazi párbeszédet szül és mély kapcsolatok kialakulását eredményezi.

Konkrét tettek - az egész világot érintő kérdésekben
Számos téma előtérbe kerül majd: a gazdaságtól a művészetig, a politikától a társadalmi problémákig, a vallások közötti párbeszéden és a legmagasabb emberi értékeken keresztül a környezetvédelemig és a kommunikációig, nemzetközi közegben, amely minden résztvevőt külön-külön és együtt is arra késztethet, hogy a „testvériség hídjait” építse saját környezetében.

Számok
A tizedik Genfestre 12.500 résztvevőt várnak, száz különböző nemzetből. 3000 önkéntes segíti a szervezést.

 

Forrás: genfest.org