Az alfalvi és borzonti ifjúság

2012.03.12 17:13

Gyergyói ifjúsági közösségek

 

    A gyergyói kerület Borszéken megtartott ifjúsági találkozóján a különböző plébániákról összegyűlt fiatalok Bálint Emil és Lukács Róbert atya előadásai nyomán a szeretetről mint hatalomról beszélgettek, elmélkedtek. A kiscsoportokban írói, színészi, zenei és riporteri képességeiket is kibontakoztathatták. Hogy mindebbe ne fáradjunk bele, reggeli tornával, a templom és a szállodák közötti hosszú sétákkal frissíthettük magunkat. Aki még bírta, az éjszakába nyúló közös estet is átmulatta.

    Annyira jó volt együtt lenni, megosztani az örömöket és nehézségeket, hogy Borszéken, ahol eddig nem volt ifjúsági csoport, a találkozó hatására egyre többen gyűlnek össze hetenként. A csomafalvi lányok is azzal a meggyőződéssel tértek haza, hogy otthon is jó lenne rendszeresebben találkozni és kis közösséget alakítani. Reméljük, hogy a július 28-i kerületi találkozón már többet fogunk tudni róluk. Addig is lássuk a már meglévő kisközösségek egy részének a bemutatkozását.

 

Az alfalvi és borzonti ifjúság

    „A világ közepe" – így nevezik viccesen Borzontot azok, akik a mi falunkba jönnek, vagy visszajönnek. Borzont egy kis falu, amely Gyergyóalfaluhoz tartozik, így általában ott vagyunk, ha Alfaluban valamilyen rendezvény van.

A borzonti ifjúság többsége megpróbál összetartani, ez általában helyi rendezvények, összejövetelek által valósul meg. Minden pénteken este ifjúsági hittanóra van 15-20 fiatallal, amelyen az ifjúságot érintő nehézségekről, hitvilágról és legutóbb a bűnbánat szentségéről beszélgettünk Márton István segédlelkész vezetésével.

    Az előző években három alkalommal került sor lelkinapra, amelyen az alfalvi ifjúság is részt vett, sőt még családok is eljöttek.

Kis biztatás után néhány alkalommal volt gitáros mise a hónap utolsó vasárnapján és nagyon örülünk, mert ilyenkor még többen vagyunk. Bízunk benne, hogy továbbra is sikerül megmaradnunk és szilárddá tennünk kis közösségünket.

Teréz anya szavaival szeretném befejezni a bemutatkozónkat, aki így ír: "Valami nagyon szépet Istenért". Mi is szeretnénk valami szépet tenni Istenért és általa egymásért.

    Az alfalvi ifjúsági csoport körülbelül 10 évvel ezelőtt alakult, hogy mint egy "sziget" működjön az életünkben, ahová szombatonként összegyűlhetünk beszélgetni, imádkozni, énekelni.

Kik járnak ide? – Átlagos fiatalok, átlagos gondokkal, gondolatokkal. Ahogy teltek az évek, a közös örömök, nehézségek hatására egyre összetartóbbak, nyitottabbak lettünk és megsokszorozódtak a teendőink is. Mindig együtt ünnepeljük a mikulást a gyermekekkel, próbáljuk meghittebbé, boldogabbá tenni számukra ezt az ünnepet énekkel és ajándékokkal. Minden hónap első péntekén gitáros misét és szentségimádást tartunk Jézus Szíve tiszteletére. Negyedévenként pedig egy-egy vasárnap este is mi énekelünk a szentmisén (ilyen volt február 25-én az egyházmegyei ifjúsági nap). A két legnagyobb ünnepre (húsvét, karácsony), előadásokkal is készülünk. Ezek a színdarabok hivatottak felidézni a karácsony és húsvét üzenetét: a születést, a szenvedést, a halált, mindent, amit Jézus értünk, emberekért vállalt. A próbák, a közös készülődés segítenek, hogy komolyan vegyük egymást, és felelősséggel tudjunk együtt dolgozni. Pünkösdkor gyalog zarándokolunk a csíksomlyói Szűzanyához és augusztusban az egész csoport részt vesz a CSIT-ten. Minden alkalmat megragadunk, hogy együtt lehessünk, kirándulásokat szervezünk, és nagy sikerük van a közös buliknak is (szilveszter, farsang, szülinapok, sikeres érettségi vizsgák megünneplése stb.).

    Néhány évvel ezelőtt a hittanos fiatalok csatlakoztak a Páli Szent Vince Szeretetszolgálat karitatív szervezethez és megalapították a Szent Imre csoportot. Ennek keretében idős, beteg, magányos embereket, nehéz körülmények között élő családokat látogatunk, sütemény- és élelmiszer csomagokat viszünk nekik. Ebben az évben pedig egy másik ifjúsági szervezettel közösen mindenki által sikeresnek mondott farsangi bált szerveztünk a faluban.

       Nagyon örvendünk, hogy részt vehettünk Borszéken a kerületi ifjúsági találkozón, ahol más csoportokkal ismerkedtünk meg. Köszönjük a szervezőknek és a résztvevőknek ezt az érdekes és vidám hétvégét.

    Szeretnénk, ha a közösségi szellem és az aktivitásunk tovább erősödne, ha csoportunk igazi krisztusi közösségként nemcsak nekünk, hanem másoknak is megtartó erőt, fényt, derűt sugározna.

Kozma Rozália
Gyergyóalfalu

2001. május 06.

 

forrás: https://www.vasarnap.katolikhos.ro/archivum/old/archiv01/0118/fuzer.htm