A hit éve - pasztorális napok

2012.08.25 12:32

 

A hit éve: pasztorális napok a főegyházmegyében

 
 

A hit évét hirdetik meg a gyulafehérvári főegyházmegyében, erről szól az új pasztorális terv, amelyet az augusztus 27–29. között Csíksomlyón rendezendő pasztorális napokon mutatnak be.

Portik Hegyi Kelemen főesperes-plébános kérdésünkre elmondta: “az év témája belekapcsol a világegyház életébe, hiszen a hit évét hirdette meg a szentatya. Egyházmegyénk pasztorális tervében a pasztorális bizottság döntése alapján ciklikusság érvényesül: az előző három évben végigjártunk egy folyamatot a misztérium–kommunió–misszió vonalon, s most a misszió után újra a misztériumra figyelünk, a hitre koncentrálva jobban elmélyülünk Isten titkában és életében. Mindannyiunknak van tapasztalata e téren, a pasztorális napok célja ezt megosztani, egymást gazdagítva ezáltal a műhelymunkák, csoportbeszélgetések, tanúságtételek formájában.” Arra a kérdésre, hogy miért érdemes a pasztorális napokra eljönni, a pasztorális bizottság vezetője ezt válaszolta: “Fontos együtt élni, gondolkodni és tervezni. E napok célja a tapasztalat szerzés és annak megosztása, valamint annak módját keresni, hogyan tudjuk közösen megélni és továbbadni ezt a kincsünket. Erre jó a pasztorális napok, ezért javasoljuk: akik eljönnek, vegyenek végig részt! A pasztorális napok célja, hogy együtt legyünk egyházunkkal, a helyi egyházzal, hiszen ahol a közösság összegyűl és ott a püspök, az érsek, ott élő az egység az egyházunkkal. A pasztorális napok további célja, hogy kapjunk, hogy befogadjuk, amit Isten adni akar nekünk, mert Isten tudja, mire van szükségünk, gazdagítani akar lelkiekkel és szellemiekkel. Ezért érdemes eljönni: Istenért. Nem csak a magam örömére és feltöltésére, hanem hogy legyen mit továbbadni, tehát nemcsak magunkért, hanem a ránk bízottakért.”

A pasztorális bizottságban és a napok előkészítésében az elmúlt években mindig szívvel-lélekkel és sok munkával ott volt a nemrég körünkből Istenhez tért Nagy József. Hogyan folytatódik, hogyan szerveződik nélküle a munka?

“Azt látjuk, nagy hiány a távozása, nagymértékben készítette elő a témát, a pasztoráli füzetet. Hisszük, hogy a kegyelem szintjén öszetartozunk, amiről beszélünk: a szentek közössége valóság,a hogyan azt a Hitvallásban valljuk, s ez alkotja az idei füzet gerincét, ennek alapján dolgozta ki pont ő a füzet 12 pontját, amit majd a következő évben elmélyítünk. Ez összeköt bennünket vele is. Köszönet neki mindazért, amit tett az egyházmegye, az evangelizáció terén, e pasztorális napok előkészítésében… Azt a munkát most mi kell folytassuk, a stafétát átváve közösen kell továbbvinnünk a hit évére választott szentírási mottónk értelmében is: Álljatok szilárdan a hitben! (1Kor 16,13), aminek ő nemcsak tanítója, de megélője is volt… Ez vezet bennünket ebben az évben… Érezzük, hogy feladatunk nemcsak a magunk lelki ügye, hanem az egyházközség, az egyházmegye egészének sorsát hordozni, érte tenni, ahogy Szaxi érezte, feladatunk ezt a lelkiséget terjeszteni, hogy  mind átérezzük, ez mindannyiunk feladata… Tőle ezt kell átvennünk és vinnünk tovább…  Bátran vállaljuk az áldozatot, ő is erre tanít. Elmenni a pasztorális napokra sok szempontból áldozat is, ugyanakkor jól is érezhetjük ott magunkat, hiszen Istennel és egymással találkozunk…”

“A pasztorális napok szervezése a munkámnak az a része, amit a legszívesebben csinálok” – mondjaMolnár Izabella pasztorálasszisztens, a GYEPI munkatársa. “Hogy miért? Mert sok emberhez szól, sok ember találkozását, együttgondolkodását segíti elő. Ezért pedig érdemes dolgozni. Maga a szervezés is csapatmunka, ami külön öröm nekem, mivel a munkám többi részében nagyrészt egyedül vagyok. A mostani szervezőmunka ezen a tavaszon picit akadozott a legtöbb munkatársunk túlterheltsége miatt, de végül a csapat összekapta magát, mindenki szívvel-lélekkel végzi a munkának a ráeső részét.” Nagy József, mindenki Szaxi pátere a csapat alaptagja volt, hiánya itt is nagy űrt hagy maga után. Molnár Izabella róla elmondja: “a vele való munka öröm volt nekem: mindig éreztem azt, hogy neki igazán szívügye a pasztorális bizottságban való munka. Őszintén mondhatom, ő volt az egyik motorja, mozgatója ennek a munkának, akire mindig tudtam számítani. Érezzük a hiányát, és sokat fogunk rá gondolni a pasztorális napok alatt is.”
 
Végül Portik Hegyi Kelemen a lelkünkre köti, hogy fogadjuk, “amit Isten adni akar a litrurgián, az előadásokon keresztül, amelyek az év témájához visznek közelebb. Legyünk animátorai közösségeinknek, legyünk a lelke, táplálója a családi, plébániai, a munka, és az egyházi közösségnek!” A szervezők munkáját megkönnyíti a bejelentkezés, a cím: GYEPI, 535500-Gheorgheni str. Márton Áron nr. 9, telefon: 0753 869706, e-mail: gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com.
Lejegyezte Bodó Márta
Vasárnap 2012/34
 

PROGRAM
HÉTFŐ, AUGUSZTUS 27.
 9,00:      Érkezés (Recepció a 2-es teremben)
10,00:      Nyitó szentmise a kegytemplomban; főcelebráns: Ft. Msgr. Tamás József segédpüspök
11,30:      Beköszöntő: Ft. Portik-Hegyi Kelemen
12,00:      Előadás: A II. Vatikáni zsinat 50 év távlatából (Ft. dr. Jitianu Liviu, Kolozsvár)
13,00:      Ebéd
15,30:      Csoportbeszélgetés
17,00:      Szünet
17,15:      Tanúságtételek: Plébániaközösségünk a maga realitásában (Csernakeresztúri, Gyimesbükki plébániák)
              Hogyan erősítette meg hitemet egy ifjúsági közösség? (Újfalusi Csaba)
              Hogyan vezetett ki a hit a szenvedélybetegségből? (György Zsolt)
18,30:      Fórum – kérdések, beszélgetés a tanúságtevőkkel, előadóval (Moderátor: dr. Bodó Márta)
19,00:      Vacsora
20,30:      Szentségimádás és gyónási lehetőség (a kegytemplomban)

KEDD, AUGUSZTUS 28.
 7,30:     Reggeli ima (Nagy teremben)
 8,00:     Reggeli
 9,00:     Előadás: Krízis–gondviselés–hit (Dr. Deák Viktória Hedvig OP, Budapest)
10,00:     Szünet
10,30:     Csoportbeszélgetés
11,30:     Szünet
11,45:     Tanúságtételek: Hogyan erősítette meg hitemet egy lelkiségi mozgalom? (Puskás Bálint)
             Hogyan segíthetünk igazán embertársainkon? (András Ildikó)
             Hogyan vezetett ki a hit a szenvedélybetegségből? (Nt. Sánta Pál)
             Hit és vállalkozás (Lackó Csaba)
12,45:      Műhelymunkák bemutatása három percben
13,00:     Ebéd
15,30:     Műhelymunka hat témában:

1. Ima, elmélkedés (P. Pakot Géza SJ)
2. Hitünk kommunikációja (dr. Bodó Márta
3. Lectio Divina (Magos Gyöngyvér)
4. Búcsúk /Zarándoklatok (T. Csapai Árpád-Szilárd)
5. Hit ápolása a családban (Főegyházmegyei család-munkacsoport)
6. Döntések – krízisek (T. Tamás Barna)

17,30:      Szünet
17,45:     Műhelymunkák összefoglalása, pasztorális programok ismertetése
19,00:     Szentmise a kegytemplomban
20,00:     Vacsora: svédasztal az otthonról hozott finomságokkal; kötetlen együttlét
21,00:      Tea- és borház

SZERDA, AUGUSZTUS 29.
 7,30:     Reggeli zsolozsma (Nagy teremben)
 8,00:     Reggeli
 9,00:     Előadás: Porta Fidei – pasztorális szempontok a hit évére (Ft. Szénégető István-Barnabás, Marosvásárhely)
10,00:     Szünet
10,15:     Csoportbeszélgetés 
11,15:     Plénum
12,15:     Kiértékelő, majd információk közlése, hirdetések
13,00:     Ünnepi záró szentmise a kegytemplomban; főcelebráns: Ft. Msgr. Jakubinyi György érsek
14,00:     Ebéd, majd hazaindulás

Forrás: romkat.ro