A gyergyó-kerületi ifjúsági munka újraindítása - 2003

2012.03.12 17:07

Ifjúsági misszió

 

    A gyergyó-kerületi ifjúsági munka újraindítása a gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányházban 2003. november 15-én megtartott munkatalálkozóhoz kötődik. Gyergyószentmiklósról, Alfaluból, Újfaluból, Orotváról, Szárhegyről, Ditróból, Tekerőpatakról, Csomafalváról és Maroshévízről 19 fiatal gyűlt össze a megbeszélésre, amelynek moderátora György Balázs kerületi ifjúsági lelkész volt. Köztünk volt Veress Sándor gyergyószentmiklósi káplán is.

    Egy régen tervezgetett program megbeszélése, megtervezése volt a feladatunk. Ifjúsági missziós sorozatot szerettünk volna indítani a kerületi plébániákon azok segítségével, akikkel előző évben már ifjúsági csoportvezető-képzőkön vettünk részt. A cél, hogy indító lökést, segítséget adjunk a már meglévő, vagy most induló csoportoknak, hogy erősítsük a kereszténységet egymásban és önmagunkban. Megbeszéltük a programot, az énekeket, választottunk zenészeket, énekeseket, kapcsolattartó embereket, titkárt, sőt fény- és hangtechnikusunk is lett.

    Elsőként a szárhegyi Ferenczy István vállalta, hogy megszervezi a találkozót november 29-ére. Ez tanúságtevő misszió volt, amelynek mottója, advent előestéje lévén, a következő volt: Jöjj, itt az idő”. Levelet küldtünk a plébánosnak, amelyben segítséget kértünk a találkozó megszervezéséhez. Húsz fiatal érkezett a szárhegyi plébániára, ahol még húsz helybéli fiatal várt kíváncsian és nyitott szívvel. A közös éneklés után György Balázs ifjúsági lelkész és Albert Krisztina segítőnővér arról beszélt, hogyan indult a papi, illetve a szerzetesi hivatás útján. A különböző plébániákról érkezett fiatalok istenélményeiket osztották meg, a szárhegyiek pedig arról vallottak, hogy minden kezdet nehéz, de jó tudni, hogy számíthatnak más csoportok segítségére. Az ajándékozás öröme és a megajándékozottság érzése csordultig töltötte a szívünket.

    A találkozó hatását akkor éreztük igazán, amikor két hét múlva, december 13-án, Alfaluban folytattuk a missziós sorozatot, és több mint ötven fiatal gyűlt össze a kicsi hittanteremben. Szárhegyről tizenketten jöttek, mert úgy gondolták, „itt az idő, hogy ott is elkezdődjék az ifjúsági élet”. Ezen a találkozón a kerületi közösségek megismerésén volt a hangsúly. A plébániai csoportokat mutattuk be, és azt, hogyan készülünk karácsonyra. Így a gyergyószentmiklósi és az alfalvi csoportok az adventi gyertyagyújtási szertartásról beszéltek, Tekerőpatakon a Szeretetláng és a Kalász közösség, Újfaluban a cserkészcsapat, Csomafalván és Remetén az ifjúsági hittanosok segítettek a karácsonyi készülődésben. Az alfalviak a kedd esti imaórákról és a vincés csoport karitatív tevékenységéről számoltak be. Kriszti nővér a Keresztény Munkásifjú Mozgalmat (JOC), György Balázs az újraindult KALOT-mozgalmat mutatta be néhány szóban a jelenlévőknek. Számtalan, Isten felé vezető útról, lehetőségről hallottunk, amelyek szívünket gazdagítják, hitünket növelik, reményünket erősítik, és szeretetünket tökéletesítik.

    Istennek hála, jól indult a missziós sorozat, és az új évben folytatni szeretnénk azt. Remetén, Tekerőpatakon és Gyergyószentmiklóson is várnak, hogy találkozzunk, és egy boldogabb világról álmodva, Isten országát építsük.

Kozma Rozália

2004. február 8.

 

forrás: https://www.vasarnap.katolikhos.ro/

https://www.vasarnap.katolikhos.ro/archivum/old/archiv04/0406/fuzer.htm