Hit és kreativitás

2013.04.23 21:30

 

Már tömegmérete miatt is, hisz több mint félezer erdélyi magyar diákot mozgatott meg, de tartalma miatt is elismerést érdemel az Erdélyi Fôegyházmegye V. Kreativitásvetélkedôje, amelynek a hét végén Marosvásárhely volt a házigazdája. A Keresztelô Szent János- plébánia az idén is vállalta a szervezés nehéz feladatát, amely elsôsorban dr. Tamási Zsolt egyháztörténész, igazgató vállára nehezedett. Ebben munkatársai, az értékelésben sok szakember segítségére számíthatott, akik részt vettek a szakmai zsûrikben, s 11 kategóriában díjazták a diákok teljesítményét.

"Csak a megélt hit növekedik, azért, mert Istentôl származik." Segítsük hitünk növekedését kreatívan – a HIT évében ezzel a mottóval hirdették meg a vetélkedôt, amely minden iskoláskorú gyermeknek, fiatalnak lehetôséget biztosított kreatív képességének a bemutatására.

A versengés már a pénteki hivatalos megnyitó után elkezdôdött, amelyen Oláh Dénes fôesperes, dr. Gál László egyházmegyei tanfelügyelô, Horváth Gabriella igazgatóhelyettes és Kelemen Márton megyei tanácsos üdvözölte a résztvevôket, majd a táncosok léptek színpadra. A dramatizálás, bábjáték kategória is pénteken zajlott a Bolyai iskola dísztermében, a sportvetélkedôk pedig a sportpályán. Szombaton ugyanott a szavalók és a zenészek mérték össze tudásukat, a Deus Providebit Tanulmányi Házban pedig a rajz, a dombormû, körplasztika, makett és az irodalmi kreativitási vetélkedôt tartották. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Keresztelô Szent János- plébániatemplomban a szombat délutáni misét követôen került sor, ahol minden zsûri elnöke elemezte a legjobbak teljesítményét. A versenyre sok szép alkotást hoztak el a tehetségüket három csoportban (I- IV, V-VIII. és IX-XII. osztályos) összemérô tanulók, akiket oklevéllel, könyvvel jutalmaztak. Köszönetképpen a zsûritagok is oklevelet kaptak.

A váltakozó színvonallal kapcsolatosan dr. Tamási Zsolt elmondta, 2010-ben megpróbálkoztak, hogy helyi szakaszok elôzzék meg a vásárhelyi vetélkedôt, de mivel voltak olyan kerületek, ahol nem szervezték meg az elôválogatást, kevés gyermek jött el a döntôre.

Az irodalmi kreativitási vetélkedôn Jakab leveleibôl vett idézet alapján kellett a kisebb és nagyobb diákoknak alátámasztaniuk, hogy az igazi hitet a cselekedetek bizonyítják. Akik megértették az idézet lényegét, szép fogalmazást, verset, esszét írtak. A résztvevôk közül ki kell emelnünk a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly középiskola diákjainak teljesítményét. Vass Csaba mind a szavaló-, mind pedig a fogalmazási versenyt megnyerte, a Népújság különdíjában Bustya Roland-Csaba részesült.

A résztvevôk megtekinthették Marosvásárhely nevezetességeit, múzeumait.

A vetélkedôt azok az esperességek szponzorálták, ahonnan a versenyzôk zöme érkezett, a marosvásárhelyi Talentum Alap is jutalmazott négy kimagaslóan tehetséges gyermeket s számítanak továbbá a Communitas Alapítvány valamint a Bethlen Gábor Alap támogatására – tájékoztatott dr. Tamási Zsolt.

Forrás:www.romkat.ro/?q=node/4038